Μικροβίωμα του εντέρου: ο ρόλος του στην υγεία

Μικροβίωμα του εντέρου: ο ρόλος του στην υγεία

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε  ότι: «Όλες οι ασθένειες ξεκινούν στο έντερο».
Η σύγχρονη ιατρική επιβεβαιώνει την ορθότητα αυτής της παραδοχής, ωστόσο, δεν εστιάζει στην υγεία του εντέρου ως όργανο, αλλά στα 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν εκεί, σχηματίζοντας αυτό που συχνά αναφέρεται ως Μικροβίωμα (Microbiome) .

Στο άκουσμα της λέξης βακτήρια, οι περισσότεροι έχουν αρνητική άποψη  και θεωρούν όλα τα βακτήρια ως «μικρόβια» και ως εκ τούτου εχθρούς της υγείας. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν τα λεγόμενα “κακά” βακτήρια, γνωρίζουμε πλέον με επιστημονικές μελέτες, ότι υπάρχουν και πολλά διαφορετικά “καλά” βακτήρια, η συμβολή των οποίων είναι σημαντική για την υγεία μας!

Η σημασία του Μικροβιώματος του εντέρου

Υπάρχουν πάνω από 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων που ζουν στο ανθρώπινο Μικροβίωμα  και το καθένα μπορεί να έχει ιδιαίτερο ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού και την υγεία μας. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο ζωτικής σημασίας είναι τα καλά βακτήρια που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Βοηθούν στη διαχείριση του σωματικού βάρους: Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που απο τη φύση τους έχουν λεπτή σιλουέτα, έχουν διαφορετική βιολογία από εκείνα που έχουν την τάση να παχαίνουν και αγωνίζονται για να χάσουν βάρος. (1) Φαίνεται επίσης ότι ορισμένα βακτήρια μπορούν πραγματικά να μας προκαλούν μεγάλη επιθυμία για γλυκά, καθιστώντας δύσκολο να τηρήσουμε ένα υγιεινό σχέδιο διατροφής χωρίς παρασπονδίες. (1)
  • Υποστήριξη της υγιούς πέψης και της αφομοίωσης των τροφών: Τα καλά βακτήρια διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας στη μείωση των αερίων και του φουσκώματος καθώς επίσης στην υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας του εντέρου. (2,3)
  • Ένα υγιές Μικροβίωμα θα μπορούσε να αποτρέψει τις δυσανεξίες στα τρόφιμα: Τα καλά βακτήρια συμβάλλουν στη φυσιολογική διατήρηση των τοιχωμάτων του γαστρεντερικού σωλήνα, εμποδίζοντας τα αλλεργιογόνα να φύγουν από τα έντερα. Εάν η χλωρίδα του εντέρου δεν είναι σωστά ισορροπημένη, ο γαστρεντερικός σωλήνας μπορεί να υποστεί βλάβες, επιτρέποντας στα αλλεργιογόνα να φύγουν από το έντερο και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη δυσανεξίας σε κάποια τρόφιμα. (4)
  • Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος: Μέχρι το 80% της ανοσοποιητικής μας λειτουργίας επηρεάζεται από το έντερο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση του επιπέδου των καλών βακτηρίων μπορεί να αυξήσει τον αριθμό αλλά και το βαθμό σοβαρότητας των λοιμώξεων. (4)
  • Καταπολέμηση της Διάρροιας των Ταξιδιωτών: Ο κύριος φόβος πολλών ατόμων που ταξιδεύουν είναι ότι θα μπορούσαν να νοσήσουν από το σύνδρομο «Διάρροια των Ταξιδιωτών». Το είδος των τροφών και ροφημάτων που καταναλώνεται από έναν ταξιδιώτη σε μια άλλη χώρα, η προέλευσή τους, καθώς και ο βαθμός ψησίματος ή παστερίωσης επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης διάρροιας. Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη ενός συμπληρώματος καλών βακτηρίων είναι ένα καλό μέτρο πρόληψης που μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του συνδρόμου. (5)

Η ανισορροπία των βακτηρίων στο Μικροβίωμα του εντέρου μας μπορεί να έχει αντίκτυπο στην πέψη, στην ανοσία μας απέναντι στις λοιμώξεις, στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην υγεία του δέρματος.  Ας δούμε αυτές τις περιπτώσεις με περισσότερες λεπτομέρειες:

Τα βακτήρια του εντέρου και το ανοσοποιητικό σύστημα

Γνωρίζετε ότι: Το έντερο περιέχει κύτταρα που αποτελούν το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος, οπότε η υγεία του εντέρου σας έχει τεράστια επίδραση στην υγεία του υπόλοιπου σώματός σας. Τι κρατά το έντερο μας λειτουργικό και υγιές; Τα καλά βακτήρια!
Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούμε, τίποτα στο περιβάλλον μας δεν είναι πραγματικά αποστειρωμένο - από το μπάνιο μέχρι την κουζίνα και το φαγητό μας. Το εντερικό ανοσοποιητικό μας σύστημα - υποστηριζόμενο από το Μικροβίωμα - αντιμετωπίζει τα περισσότερα βλαβερά βακτήρια και μας προστατεύει από ασθένειες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος.
Αυτός ο δεσμός μεταξύ βακτηρίων του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικός για την ανοσοποιητική μας υγεία. Για κάθε μέρα που δεν αρρωσταίνουμε, παρότι τρώμε κάτι πρόχειρο ή βάζουμε το χέρι στο στόμα, αυτό οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο μας και εξουδετερώνουν τους εξωτερικούς εισβολείς!

 

Τύποι καλών βακτηρίων για το ανοσοποιητικό σύστημα

Τρία συγκεκριμένα βακτήρια έχουν αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην υποστήριξη της ανοσοποιητικής μας υγείας και αυτά  είναι τα:

  • L. plantarum - Βακτήρια όπως το L. plantarum συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων στο εσωτερικό του εντέρου. Χωρίς τον σωστό τύπο καλών βακτηρίων, τα τοιχώματα του γαστρεντερικού  σωλήνα μπορεί να αρχίσουν να διαλύονται - ένα πρόβλημα γνωστό ως Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου (Leaky gut syndrome). Αυτό το σύνδρομο συνδέεται με χρόνιες ασθένειες, αλλεργίες και δυσανεξίες σε τρόφιμα.
  • Lactobacillus acidophilus - Βακτήρια όπως το L. acidophilus παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο διατηρεί όλα τα άλλα καλά βακτήρια υγιή και λειτουργικά ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για τα βλαβερά βακτήρια.
  • Bifidobacteria bifidum - Εκτός από τη διατήρηση της υγείας του εντέρου, ορισμένοι τύποι καλών βακτηρίων όπως το B. bifidum βοηθούν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα. Η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα βακτήρια περιλαμβάνει τη μείωση των φλεγμονών  και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των κυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Αυτοί οι τύποι καλών βακτηρίων έχουν διάφορους ρόλους στην υποστήριξη της  υγείας του Ανοσοποιητικού και έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν καλά συνεργατικά ως ομάδα. Επομένως, όταν αναζητάτε ένα καλό συμπλήρωμα βακτηρίων για την υποστήριξη της ανοσοποιητικής υγείας, αυτά είναι τρία βακτήρια που θα πρέπει να προσέξετε.

 

Ο ρόλος των βακτηρίων στην πέψη

Εκτός από το ότι διατηρούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα υγιές, τα βακτήρια του εντέρου μας βοηθούν επίσης να διατηρήσουμε τον έλεγχο των δυσάρεστων, παθογόνων βακτηρίων, τα οποία και εμποδίζουν από το να προκαλέσουν βλάβες στο πεπτικό μας σύστημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται  η λήψη ενός ημερήσιου συμπληρώματος “καλών βακτηρίων” ως μέτρο πρόληψης και θεραπείας του συνδρόμου «Διάρροια των Ταξιδιωτών». Η επιστήμη υποστηρίζει αυτήν την υπόθεση καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η χρήση ορισμένων προβιοτικών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του εν λόγω συνδρόμου.

Στα βακτήρια που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα για το πεπτικό περιλαμβάνονται τα:

  • Lactobacillus acidophilus - Αυτό το βακτήριο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την παραγωγή γαλακτικού οξέος - δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανάπτυξη άλλων, φιλικών βακτηρίων. Το L. acidophilus δημιουργεί επίσης ένα ανεπιθύμητο περιβάλλον για τα επιβλαβή βακτήρια, διατηρώντας τα υπό έλεγχο.
  • Lactobacillus casei - Αυτό το βακτήριο έχει επίσης βρεθεί ότι βοηθά στην αλλαγή του περιβάλλοντος του εντέρου προς το καλύτερο. Επομένως, ο συνδυασμός L. casei & L. acidophilus θα ήταν χρήσιμος για την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, με παράλληλη εξάλειψη των βλαβερών βακτηρίων.
  • Lactobacillus plantarum - Αυτό το βακτήριο καταπολεμά τις λοιμώξεις καθώς αποτρέπει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών, που διαφορετικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες και περιορίζει την ανάπτυξη τους.
  • Streptococcus thermophilus - Αυτό το βακτήριο, όπως υποδηλώνει το όνομα του, μπορεί να αντέξει σε πολύ υψηλή θερμότητα. Έχει πολλά οφέλη για την πέψη και την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της ανακούφισης κατά της διάρροιας.

Εάν θέλετε να πάρετε ένα καλό συμπλήρωμα βακτηρίων για να αποτρέψετε πιθανή εμφάνιση «Διάρροιας των Ταξιδιωτών», αναζητήστε ένα προϊόν που να περιέχει τουλάχιστον αυτά τα τέσσερα στελέχη. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε ένα προϊόν με τουλάχιστον 10 - 30 δισεκατομμύρια καλά βακτήρια ανά κάψουλα. Μάλιστα για ταξίδια σε τροπικές χώρες, τα βακτήρια θα πρέπει να είναι ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες.
Τα καλά συμπληρώματα βακτηρίων έχουν επίσης αποδειχθεί ευεργετικά για όσους πάσχουν από εντερικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (Αγγλικά: irritable bowel syndrome - IBS)

 

Μικροβίωμα και ψυχική ευεξία

Μπορεί το Μικροβίωμα του εντέρου μας να επηρεάζει τον εγκέφαλο μας; Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει πολλές έρευνες ως απάντηση σε αυτό το ερώτημα και για τη επιστημονική κατανόηση στην επικοινωνία μεταξύ εντέρου-εγκεφάλου - επίσης γνωστή ως άξονας εντέρων-εγκεφάλου (gut-brain axis).

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ανθρώπινα όντα έχουν έναν «δεύτερο εγκέφαλο» στο πεπτικό- έναν αριθμό ενδοκρινών κυττάρων απλωμένων κατά μήκος του πεπτικού συστήματος. Αυτός ο «δεύτερος εγκέφαλος» στο έντερο περιέχει την ίδια ποσότητα κυττάρων με εκείνη που βρίσκεται στον εγκέφαλο ενός σκύλου!

Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον εγκέφαλο, μέσω του Πνευμονογαστρικού Νεύρου (Vagus Nerve). Η επικοινωνία είναι απλή αλλά ουσιαστική, με το έντερο να επηρεάζει τον εγκέφαλο και ο εγκέφαλος να αποκρίνεται.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης εάν η υγεία του Μικροβιώματος του εντέρου και των βακτηρίων που ζουν εκεί, επηρεάζουν τα επίπεδα διάθεσης και άγχους στους ενήλικες.

Ανακάλυψαν ότι ορισμένα βακτήρια που κατοικούν στο Μικροβίωμα παράγουν μεγάλο αριθμό νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι βοηθούν και υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και τη διάθεση. Με βάση τις έρευνες γνωρίζουμε ότι:

  • Το 95% της σεροτονίνης, η οποία αποκαλείται και “ορμόνη της ευτυχίας”, παράγεται στην πραγματικότητα στο έντερο και στη συνέχεια αποστέλλεται στον εγκέφαλο.
  • Η παραγωγή ντοπαμίνης εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη χλωρίδα του εντέρου μας - η ντοπαμίνη είναι σημαντική για τη θετική διάθεση και τα κίνητρα.
  • Το GABA (ένας νευροδιαβιβαστής κατά του άγχους) συντίθεται επίσης από τα καλά βακτήρια.

Είναι επομένως σαφές ότι υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και της ψυχικής διάθεσης, των κινήτρων και της συμπεριφοράς.

Εάν τα βακτήρια που εμπλέκονται στην παραγωγή αυτών των νευροδιαβιβαστών εξαντλούνται, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα στρες, άγχους και χαμηλή διάθεση. Αυτό φαίνεται επίσης να λειτουργεί και αντίστροφα, καθώς το άγχος και ο κακός ύπνος είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα καλών βακτηρίων που ζουν στο έντερο.

 

Τύποι καλών βακτηρίων για τον εγκέφαλο και τη διάθεση

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου; Υπάρχουν ορισμένοι τύποι καλών βακτηρίων που φαίνεται να βοηθούν στην υποστήριξη του Μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας:

  • Σε έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι η συμπλήρωση της διατροφής με συνδυασμό L. acidophilus, L. casei και Bifidobacteria bifidus βελτίωσε σημαντικά τη διάθεση και τα κίνητρα. (6)
  • Το  L. rhamnosus έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της χαμηλής διάθεσης και του άγχους. (7)
  • Ο συνδυασμός αυτών των βακτηρίων με ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β - το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει μια υγιή διάθεση και ψυχική απόδοση - θα μπορούσε να προσφέρει το κομμάτι του παζλ που λείπει σε πολλούς ανθρώπους που αναζητούν κάποια επιπλέον υποστήριξη απέναντι στο άγχος ή την πεσμένη  διάθεση. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένας βασικός συνδυασμός για αγχωμένους - πολυάσχολους ανθρώπους που αισθάνονται πιεσμένοι με αποτέλεσμα να ξεχνούν ή να αντιμετωπίζουν περιστατικά με πνευματική σύγχυση.

Χάρη στις έρευνες, καταλαβαίνουμε περισσότερα για τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα καλά βακτήρια στη διαχείριση του στρες, του άγχους και της χαμηλής διάθεσης και ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται η σύνδεση μεταξύ του πεπτικού συστήματος  και της ψυχικής διάθεσης.

 

Υγεία του εντέρου και δερματικά προβλήματα

Με δεδομένη την  σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, η θεωρία προχωρά ένα βήμα παραπέρα, με την έννοια του άξονα εντέρου-εγκεφάλου-δέρματος, ο οποίος προσδιορίζει πώς αλληλοσυνδέεται η υγεία του εντέρου με τα δερματικά προβλήματα.
Αυτή η θεωρία αν και αρκετά απλή έχει πολύ νόημα. Με απλά λόγια, η συναισθηματική υγεία επηρεάζει τη χλωρίδα του εντέρου, η οποία επηρεάζει την υγεία του δέρματος και αυτή με τη σειρά της επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία, και ούτω καθεξής, σε έναν συνεχή κύκλο.

Γνωρίζατε ότι: το 40% των ανθρώπων που πάσχουν από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου παρουσιάζουν επίσης με κάποια μορφή δερματικής διαταραχής; Επίσης ότι η μη ισορροπημένη χλωρίδα του εντέρου είναι δέκα φορές πιο συχνή σε άτομα που πάσχουν από Ροδόχρους Aκμή (Acne Rosacea);

Αυτή η σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και των προβλημάτων του δέρματος δεν είναι κάτι νέο. Aπό το 1930, ερευνητές εντόπισαν  ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της υγείας του δέρματος και η σύγχρονη έρευνα απλά επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτής της σχέσης.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες και οι φλεγμονές του εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων που παράγονται από το δέρμα, προκαλώντας αύξηση της λοίμωξης και των φλεγμονών. Στην πραγματικότητα, πολλές δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η ροδόχρος ακμή, η ψωρίαση και η δερματίτιδα έχουν πλέον αποδειχθεί ότι συνδέονται με αυξημένα επίπεδα κακών-εχθρικών βακτηρίων στο έντερο.

 

Τα καλά και τα βλαβερά βακτήρια για το δέρμα

Τα βακτήρια που φαίνεται, βάση ερευνών,  να υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος περιλαμβάνουν τα L. Plantarum, L. Rhamnosus & L. Reuteri.

Αυτά τα βακτήρια έχουν μελετηθεί για την υγεία του δέρματος και φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των ακόλουθων «εχθρικών» βακτηρίων:

  • Staphylococcus aureus - ένα βακτήριο που συνδέεται με δερματικές λοιμώξεις, σπυράκια και κυτταρίτιδα
  • Pseudomonas aeruginosa - θεωρείται υπεύθυνο για φλεγμονές του δέρματος, λοίμωξη και δερματίτιδα.
  • Propionibacterium acnes - τα βακτήρια που συνδέονται με την ανάπτυξη της ακμής και του λιπαρού δέρματος.
  • Staphylococcus epidermidis - ένα ευκαιριακό μικρόβιο που έχει συνδεθεί με την επιδείνωση όλων των δερματικών παθήσεων.

 

Πώς να αποκαταστήσετε την υγιή χλωρίδα του εντέρου

Πολλά πράγματα στη ζωή μπορούν να επηρεάσουν το Μικροβίωμα του εντέρου και τα ωφέλιμα βακτήρια μας μπορούν να εξοντωθούν από:

  • Τροφές  με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
  • Στρες
  • Τεχνητά γλυκαντικά
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) 
  • Αντιβιοτικά

Η κατά το δυνατόν μείωση αυτών των παραγόντων μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Παράλληλα, πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν την τακτική λήψη συμπληρωμάτων καλών βακτηρίων - γνωστά ως προβιοτικά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η χρήση συγκεκριμένων καλών βακτηρίων θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε μετά από ασθένεια και να τα αξιοποιήσουμε ως προληπτικό μέτρο.

 

Αντικατάσταση βακτηρίων του εντέρου μετά από αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα όταν είμαστε άρρωστοι. Ωστόσο, εκτός από τη καταπολέμηση των μικροβίων, καταστρέφουν επίσης και τα ζωτικά καλά βακτήρια.

Έρευνες έδειξαν ότι η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο μικροβίωμα του εντέρου μας καθώς, ακόμη και ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, η χλωρίδα του εντέρου μπορεί να μην έχει ανακάμψει πλήρως. (8)

Συνεπώς γίνεται εύκολο να καταλάβουμε πώς οι άνθρωποι μπορούν μερικές φορές να εμπλακούν σε μια δύσκολη περίοδο με σχεδόν συνεχείς λοιμώξεις.

Για αυτόν τον λόγο, η αντικατάσταση των βακτηρίων του εντέρου μετά από χρήση αντιβιοτικών είναι σημαντική. Πολλοί διατροφολόγοι προτείνουν:

  • Όποιος έχει χρησιμοποιήσει ισχυρά αντιβιοτικά, για τους επόμενους 12 μήνες πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα καλό, προβιοτικό συμπλήρωμα ευρέος φάσματος. Αυτό θα πρέπει να παρέχει τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια καλά βακτήρια ανά κάψουλα.
  • Οποιοσδήποτε λαμβάνει αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιεί παράλληλα ένα συμπλήρωμα καλών βακτηρίων υψηλής αντοχής και για τουλάχιστον ένα μήνα μετά.

 

Επιλέγοντας ένα καλό προβιοτικό συμπλήρωμα

Όταν επιλέγετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα, υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Ισχύς και  δραστικότητα:  Θεωρείται ότι υπάρχουν περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια στο έντερο, έτσι ένα συμπλήρωμα 1-2 δισεκατομμυρίων είναι πραγματικά μια σταγόνα στον ωκεανό. Αναζητήστε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ως καθημερινή ανανέωση, ή 30 δισεκατομμύρια για ανοικοδόμηση μετά από λήψη αντιβιοτικών ή σωματική κατάπτωση.
  • Είδη - Στελέχη: Ελέγξτε τις ετικέτες! Ένα καλό συμπλήρωμα ευρέος φάσματος πρέπει να περιέχει τουλάχιστον πέντε ή περισσότερα στελέχη καλών βακτηρίων. Ίσως θελήσετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι κάποια συγκεκριμένα  στελέχη υπάρχουν σε ένα σκεύασμα, καθώς όλα έχουν μια συγκεκριμένη δράση και όφελος για τον οργανισμό.

 

Τύποι καλών βακτηρίων που πρέπει να προσέξετε

Αυτά είναι μερικά είδη βακτηρίων που θα συναντήσετε  στα καλύτερα προβιοτικά συμπληρώματα και οι συνδυασμοί που πρέπει να προσέξετε:

  • Τα L. acidophilus και L. casei είναι ένας υπέροχος συνδυασμός, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την ανάπτυξη άλλων καλών βακτηρίων.
  • Το L. plantarum είναι επίσης σημαντικό, καθώς λέγεται ότι βοηθά στην αποτροπή του σύνδρομου Διαρρέοντος Εντέρου (Leaky gut syndrome)
  • Τα B. bifidus και L. reuteri έχουν συνδεθεί με την υποστήριξη μιας υγιούς ανοσολογικής απόκρισης.
  • Το B. lactis και το S. thermophilus έχουν βρεθεί ότι βοηθούν στη βελτίωση της πεπτικής λειτουργία και άνεσης.

Γράφτηκε από την  Jenny Logan DNMed. (Η Jenny είναι διατροφολόγος και έχει συνεργαστεί με τα καταστήματα υγιεινής διατροφής Health Foods Stores και ιδιωτικές κλινικές στη Μεγάλη Βρετανία για πάνω από 20 χρόνια.)


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. C Menni et al; Gut microbiome diversity and high-fibre intake are related to lower long-term weight gain; International Journal of Obesity (2017) 41, 1099
  2. Sridevi Devaraj; The Human Gut Microbiome and Body Metabolism: Implications for Obesity and Diabetes; Clin Chem. 2013 Apr; 59(4): 617–628.
  3. Sridevi Devaraj, Gut microbiota role in irritable bowel syndrome: New therapeutic strategies; World J Gastroenterol. 2016 Feb
  4. G Vighi, et al; Allergy and the gastrointestinal system; Clin Exp Immunol. 2008
  5. Meta-Analysis of probiotics for the prevention of travellers’ diarrhoea McFarlan LV Travel Med Infect Dis 2007
  6. The effects of probiotics on depressive symptoms in humans: a systematic review; Caroline J Wallace; Ann Gen Psychiatry 2017
  7. Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behaviour and central GABA receptor expression in a mouse via the vagus nerve; Javier A Brails et al; Proc Natl Acad Sci USA; 2011
  8. A. E. Perez-Cobas et al; Gut microbiota disturbance during antibiotic therapy: a multi-omic approach. Gut, 2012